Geschiedenis
De oorsprong ligt bij familie Jos van Kempen afkomstig uit het Brabantse Mill. In 1979 verhuisden zij samen met de familie van der Linden naar de Flevopolder. Na 13 jaar nam familie van der Linden afscheid van de agrarische sector en besloot Jos samen met zijn gezin het bedrijf voort te zetten. Ruim 20 jaar vond de bedrijfsuitvoering plaats in Zeewolde aan de Ganzenweg, echter daar moest plaats worden gemaakt voor uitbreiding van het natuurgebied Harderbroek. Sinds 2000 is het bedrijf verplaatst naar voormalig akkerbouw-proefbedrijf “De Kandelaar”. Het melkvee- en akkerbouwbedrijf werd gerund door Joris van Kempen en Marc & Mariska van Diepenbeek met ondersteuning van de ouders Jos & Maria van Kempen – Ronnes. Na het overlijden van Marc van Diepenbeek in 2021 wordt het bedrijf voortgezet door broer en zus; Joris van Kempen en Mariska van Diepenbeek. Daarbij is Henny Siroo, vriend van Mariska, regelmatig op het bedrijf te vinden voor diverse werkzaamheden.
De Kandelaar
De Kandelaar is een naam die al jaren aan het bedrijf aan de Hoekwantweg verbonden is. “De Kandelaar” is te zien op de aardappelschuur en omringd door een suikerbiet, aardappel, ui en tarwe. Tot 1996 was “De Kandelaar” een voormalig proefbedrijf voor de akkerbouw. Naar een proefbedrijf moet goed gekeken worden en een kandelaar geeft licht in het donkere polderlandschap. Het licht van “De Kandelaar” midden in het vlakke land is vanuit alle hoeken goed zichtbaar.
Hoekwant
Het bedrijf is gevestigd aan de Hoekwantweg. Hoekwant is de algemene naam voor vistuig bestaande uit een combinatie van lijnen met haken. De lijn diktes en haken zijn afhankelijk van de vissoorten, die men er mee denkt te kunnen vangen en bepaalt ook de manier van vissen. Het hoekwantvissen is een methode waar een grote mate van vingervlugheid en handvaardigheid nodig is, omdat men al varende een aantal handelingen moet uitvoeren. De visser werpt een lange lijn uit. Aan deze lijn zijn kortere lijntjes bevestigd waar aas aan zit. Het binnenhalen van de vangst gebeurt ook varend, dus men is verplicht dit tempo te volgen. Het hoekwant bestaat uit een lange katoenen lijn, waaraan om de 1 à 1,5 vaam dwarslijntjes (snoeren) verbonden zijn met een haakje. Aan zo’n lijn, genoemd een ‘spleet hoekwant’ zijn ± 200 snoeren bevestigd van zo’n 60 cm lang. Deze snoeren ligggen voor dat men uitvaart gerangschikt in een houten bak. Van belang is natuurlijk dat alles niet door de war raakt. De klaargemaakte beug wordt uitgevierd om na enige tijd weer ingehaald te worden. Als aas gebruikt men meestal spiering, soms ook wel wormen, puilaaltjes (“kodden”) of garnalen.
Meetstoel U99/100
De Kandelaar is niet vergelegen van meetstoel U99/100. Dit unieke object werd als allereerste gebruikt bij de drooglegging van Flevoland. Om het nieuwe land nauwkeurig in te vullen werd gebruik gemaakt van meetstoelen. Van de negen meetstoelen in de provincie Flevoland is er nog één oorspronkelijke bewaard gebleven. Deze meetstoel U99/100 staat aan de Biddingringweg in Biddinghuizen, nabij de Nonnetjesweg. Door diverse landmeters werden voor het “droogvallen” van de polder coördinaten uitgezet waarmee het land kon worden ingericht. IJkpunten werden gevonden in torens op het vaste land. Via een korte wandeling vanaf de Nonnetjesweg of met de fiets vanaf de Hoekwantweg kan een kijkje worden genomen bij deze onlangs gerestaureerde meetstoel.
Werkzaamheden
Joris is dagelijks op het bedrijf te vinden, waar hij zorg draagt voor de verzorging van het vee. Daarnaast stuurt hij de werkzaamheden op het land aan, waarbij hij wordt ondersteund door Henny en Tein, de zoon van Henny. Henny onderhoudt de machines en voert reparatie werkzaamheden uit.
Mariska is meestal te vinden bij de gasten van de Bed & Breakfast. Zij wordt hierbij regelmatig geholpen door moeder Maria. In de Bed & Breakfast slapen de gasten op Optidee beddengoed, hier kan Mariska als adviseur alles over vertellen. Daarnaast maakt zij de boerenkaas en verzorgt zij de gehele administratie van het bedrijf. Samen met haar ouders worden in het voorjaar en zomer de werkzaamheden in de tuin gedaan. Kaylee, de dochter van Joris, en Marlies, de dochter van Mariska, maaien regelmatig met de gazonmaaier het gazon.